Paardencoaching

Een paard is een kuddedier en heeft van nature een sterke wil tot samenwerking. De samenwerking bevordert de veiligheid in de kudde, ze moeten zich immers als één geheel kunnen voortbewegen als er gevaar dreigt en niet uit elkaar vallen. Ook het zijn van een prooidier maakt dat paarden zeer goed zijn in het afscannen van hun omgeving en de lichaamstaal van alle andere wezens in hun nabijheid. Een paard neemt alle signalen op die jij uitzendt op mentaal, fysiek en intuïtief niveau en weet in enkele seconden of jij ‘veilig’ bent. Paarden hebben van nature de neiging om zich te verbinden aan authentiek leiderschap en gedrag dat zich inzet voor het grotere geheel en is altijd gericht op het belang van de kudde.

Op het moment dat een paard twijfel ervaart tussen wie je echt bent en hoe je je voordoet, (een conflict) zal dat bij het paard zichtbaar zijn. Dit kan onbedoeld of zelfs onbewust zijn bij de deelnemer.

Spiegelen met paarden/paardencoaching | Groepsaccemodatie Seybelt

Het scherpe waarnemingsvermogen van het paard, gericht op lichaamstaal, gebruiken we om met mensen te reflecteren op thema’s als leiderschap, samenwerking en communicatie. Het paard is de coach en de deelnemer hoeft alleen de signalen op te vangen om inzicht in zichzelf te krijgen. Dit gebeurt met de deelnemer in een afgezette ruimte (ring of roundpen) en een paard.
Door (eventueel) een eenvoudige opdracht uit te voeren vind de deelnemer uit over welke kwaliteiten zij beschikken of blokkades zij aanlopen en worden vaak onbewuste patronen zichtbaar en voelbaar gemaakt. De paardencoach begeleidt dit proces en vertaald wat het paard laat zien.
In contact met het paard wordt al snel duidelijk hoe het gaat en daarnaast ontdekken deelnemers hoe het anders kan en mag dit direct geoefend worden op het paard. Een andere werkwijze, nieuwe vaardigheid of andere houding, het paard reageert hier altijd direct op. Een paard is altijd in het hier en nu en zonder oordeel naar de ander. Dit maakt paarden zeer geschikte sparringpartners in het leerproces.

 

 

Voor wie is paardencoachen?

Voor iedereen die graag meer inzicht in zijn/haar systeem of gedrag wil krijgen.
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de werking van een paard als spiegel.
Voor iedereen met loopbaanvragen.
Voor iedereen die geholpen wil worden met het maken van een keuze.
Voor iedereen die…
vult u maar in, er zijn vele vragen die gesteld kunnen worden binnen het coachen met paarden.

Het coachen/spiegelen met paarden kan zeer helend werken, het is echter geen therapie.
Mocht er naar aanleiding van de coaching behoefte zijn aan therapie, dan kunt u via uw huisarts hiervoor een verwijzing krijgen.
Wilt u samen met uw therapeut in een veilige setting een sessie ondergaan, dan is dat ook mogelijk.

Regelmatig organiseer ik in samenwerking met collega’s workshops om kennis te maken met paardencoaching. Wilt u zelf samen met een groepje of individueel ervaren hoe krachtig en mooi het coachen met paarden is, neem gerust contact op voor informatie!
Ook voor arrangementen in combinatie met een overnachting in ons vakantiehuis maken wij offertes op maat.

Voor meer informatie kunt u bellen naar 0543-563087 of 06-23652100.
Vosseveldseweg 25
7107 AD Winterswijk Kotten

Mailen kan naar info@grenzeloosinzicht.nl.